Лисецька громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

Безпечність харчових продуктів: безалкогольні напої

Дата: 11.06.2025 12:37
Кількість переглядів: 20

Фото без опису

В літні спекотні дні значно підвищується попит на прохолодні напої. Охолоджена мінеральна вода, квас, лимонад, коктейлі тощо миттєво зникають з полиць магазинів.

В спеку особливо важливо подбати про безпечність напоїв, які купуєте.

Якщо мова йде про фасований товар – варто:

  • уважно вивчити обов’язкову інформацію на його етикетці (стаття 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»);
  • переконатись, що напій належним чином зберігається у місці продажу – при температурі від 0 до 20 оС і не під дією прямих сонячних променів.

Ці поради  стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на місці. В такому випадку обов’язкову інформацію про продукт продавець має надати на вимогу споживача.

Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має бути чистим.

Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив у тару покупця.

Нагадуємо, що продавець несе повну відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень