Лисецька громада
Івано-Франківська область, Івано-Франківський район

7квітня- Всесвітній день здоровˈя

Дата: 07.04.2025 12:23
Кількість переглядів: 14

Фото без опису

 

Всесвітній день здоров'я   відзначається щорічно 7 квітня,  починаючи з 1950 року.

Цього дня 1948 року набрав чинності Статут Всесвітньої організації здоров'я.

Статутом ВООЗ право на здоров’я людини зазначене для кожного з нас як невід’ємне, незалежно від раси, релігії чи соціального становища.

Для України зазначена тема особливо актуальна, адже в умовах війни мільйони українців вимушено опинилися в скрутному становищі, не маючи доступу до медичних послуг, якісних продуктів харчування та питної води, а значна частина людей, що знаходяться в умовах систематичних повітряних тривог  та ракетних обстрілів  - не має можливості на задовільні побутові умови, повноцінний сон тощо.

ЗДОРОВ’Я – не просто відсутність хвороб, а це стан повного фізичного, душевного та соціального благополуччя.

Існує чотири основні чинники, які визначають стан здоров’я: спосіб та умови життя (50–55%), екологічний стан навколишнього середовища (20–25%), спадковість (15–20%) і  рівень медичного обслуговування (7–15%).

ОСНОВНІ ПОРАДИ ЩОДО ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗДОРОВ’Я

1. Постійна фізична активність. Вона включає в себе будь-який вид руху (ходьба, танці, спорт, ігри, тощо). Недостатність фізичних навантажень є одним із головних чинників розвитку поширених неінфекційних захворювань, таких як рак, діабет, хвороби серця. Саме цей фактор рахується четвертою за значимістю причиною смертності населення.

2. Здорове харчування.

За даними останніх досліджень харчування українців, в тому числі і дітей, є незбалансованим. Як наслідок, близько 60% населення мають надлишкову масу тіла, а третина з них вже страждає від ожиріння.

Відома багатьом  «Тарілка здорового харчування» повинна виглядати наступним чином:

25% раціону  повинні складати вуглеводні: 

перевагу в цьому варто надавати крупам (вівсяна, гречана, пшоно, рис нешліфований), хлібу з висівками, овочам, багатим на крохмал: кукурудза, горох, сочевиця.

Натомість буде корисним скоротити споживання: кондитерських, макаронних, хлібобулочних виробів з рафінованої білої муки та солодкої випічки.

Другу половину такої «тарілки» (50%) корисно відвести овочам та фруктам: не менше 5 порцій (400-600г) різноманітної та різнокольорової, багатої на клітковину садовини й городини (у свіжому замороженому або сушеному вигляді)  повинно бути у щоденному раціоні.

Доцільно вживати сирі овочі в якості перекусів, окрім картоплі. Щоденна орієнтовна маса ягід і фруктів повинна добігати до 300 г, натомість соки з них, не вважаються повноцінною їх заміною. 

Ще чверть (25%) «тарілки» – здоровий і корисний білок, одночасно багатий на незамінні амінокислоти: м’ясо птиці (з індички, куряче, качине, гусяче), морепродукти та жирна морська риба (скумбрія, оселедець, сардини, форель та інші найменування), бобові (квасоля, горох, сочевиця, соя), 

яйця, молочні продукти, горіхи й гарбузове і соняшникове насіння – основні складові такого повноцінного білка, який служить основним «будівничим матеріалом» для усього людського організму.

Натомість, червоне м’ясо (свинина, яловичина, баранина), технологічно оброблені продукти ( копченості, ковбаси, сосиски, м’ясні делікатеси, тощо) –це саме той асортимент, яким не варто захоплюватись, а споживати лише від випадку до випадку.

 

Потрібно їсти до 6 разів  в день. Це забезпечить нормальну роботу жовчного міхура і  печінки, а значить - і судин. Якщо ви їсте рідко, але багато, це викликає  різкі стрибки інсуліну в крові, а він руйнує судини.

Середнє споживання солі серед українців добігає до 13,0 грамів на добу, що більше ніж удвічі перевищує рекомендований ВООЗ максимальний допустимий рівень (5,0 г).

Рекомендується не більше 50 г цукру (10 чайних ложок) на день.

Памятайте про шкідливі продукти!

Це  чіпси, солодкі газовані напої; фастфуд (біляші, чебуреки, картопля-фрі), кетчупи, майонези;

продукти з консервантами (горішки, сухарики); маргарини, спреди, жирні кондвироби; бульйонні кубики, «Мівіна», що містять харчові добавки і велику кількість солі. 

Уникайте занадто гострих, кислих, смажених страв, віддавайте перевагу овочам та фруктам, їжі, приготованій на пару.

Висновок:

Щоб харчовий раціон поліпшив стан здоров’я, він повинен відповідати певним правилам:

їжа має бути збалансованою та різноманітною;

споживайте  більше овочів, злакових, фруктів;

замініть тваринні жири рибою;

вживайте молочні продукти низької жирності;

зменшіть кількість солі, цукру;

щодня з’їдайте один зубок часнику;

почніть ранок зі склянки чистої води, випитої натщесерце;

не пропускайте прийоми їжі, особливо  сніданок.

Режим харчування – це одна з головних здорових звичок, тому намагайтесь приймати їжу в один і той самий час та обов’язково, хоча б раз на день, сідати за стіл всією сім’єю.

Під час їжі не користуйтесь мобільними телефонами та вимикайте телевізор.

Не відволікайтесь, їжте поволі, не плутайте емоції з голодом.

Відмовтесь від шкідливих трансжирів, які маркуються на етикетці, як «частково гідрогенізовані», «кулінарні» або «кондитерські».

Повноцінне харчування і сон, рухливий спосіб життя, належні умови праці й побуту забезпечують стабільність внутрішнього середовища людського організму, діяльність різних органів та систем, його гармонійний розвиток та високу працездатність.

3. Здоровий спосіб життя закладає фундамент гарного самопочуття, зміцнює захисні сили організму та розкриває його потенційні можливості. Поступово змінюючи себе, свої звички і спосіб життя, ви зможете без зусиль досягти бажаного. Здоровий спосіб життя допоможе позбутися поганих звичок, знайти гармонію в житті, продовжити молодість і попередити захворювання.

 

«ДОБРОГО ЗДОРОВ’Я»,  «БУДЬТЕ ЗДОРОВІ» - скільки сенсу та змісту в цих знакових словах - з а м и с л і т ь с я …

«Будьте здорові, а решта все додасться»!  

Щоб це подароване Богом неоціненне багатство залишалося міцним і надійним сьогодні та в майбутній перспективі, переконливо радимо не ігнорувати рекомендацій фахівців профілактичної медицини.

 

Бактеріолог мікробіологічної  лабораторії Богородчанського відділу  Івано-Франківського районного відділу  ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Пилипів Оксана

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень